Guarová guma je přírodní látka získaná z rostlin s latinským názvem Cyamopsis tetragonolobus, běžně nazývaných guar. Zajímavé je, že tyto rostliny patří do stejné čeledi Fabaceae jako hrách, cizrna a oblíbený bob obecný. Hlavním producentem guarové gumy je Indie, která pokrývá přibližně 80 % celosvětové poptávky. Kromě Indie se guarová guma vyrábí v Pákistánu, Austrálii, afrických zemích a Spojených státech. Guarová guma vs. xanthanová guma Guarová guma je často zaměňována s jiným zahušťovadlem – xanthanovou gumou. Jedná se o dvě různé látky, které mají podobné vlastnosti a použití (především pro zahušťování produktů). Liší se však svými chemickými a fyzikálními vlastnostmi, stejně jako svým původem. Zatímco guarová guma se získává z rostlin, xanthanová guma je produkt mikrobiálního původu (získává se fermentací sacharidů bakteriemi). Vlastnosti guarové gumy Guarová guma je bělavý prášek vyrobený ze semen guarové rostliny. Chemicky se řadí mezi polysacharidy. Skládá se ze dvou typů jednoduchých cukrů – manózy a galaktózy (glukomannanu), které jsou spojeny v dlouhých řetězcích (podobně jako vláknina, která se skládá z mnoha řetězcově propojených molekul glukózy). Na rozdíl od vlákniny je guarová guma vysoce rozpustná ve vodě a dalších polárních látkách a tvoří vysoce viskózní roztoky, které jsou stabilní v širokém rozmezí pH (od přibližně 1 do přibližně 10). Při nízkých koncentracích (kolem 2–5 %) vykazuje želírující vlastnosti. Tyto vlastnosti se liší v závislosti na chemickém prostředí, ve kterém se molekuly guarové gumy nacházejí. Například cukr snižuje a sůl zvyšuje viskozitu roztoků guarové gumy.
Guarová guma
Indie
| Kategorie: | Ostatní jedlý sortiment |
| Výrobce | Natural Jihlava |
| EAN | 8594010317804 |
| Kód produktu | 8594010317804 |